Böcker

smith_jaga%cc%88ralltdudro%cc%88mt

Jag är allt du drömt

av Smith Ali

En varm semesterdag kliver en ung kvinna över tröskeln hos den bekymrade familjen Smart. Hennes vita bil står parkerad vid vägkanten, kanske är den trasig. Innan någon i familjen hunnit förstå vad som händer har den främmande kvinnan bjudit in sig själv på middag.

Smith_FLICKA_ORIG

Flicka möter pojke

av Smith Ali

Flicka möter pojke, lika mycket en politisk satir som en kärlekshistoria, har sitt ursprung i Ovidius berättelse om Iphis – flickan som uppfostras till pojke för att överleva, men som blir kär i en annan kvinna.

resanfram

Resan framåt: Ett slut för hivepidemin

av Haanyama Ophelia

Nästan tio år har gått sedan Ophelia Haanyama skrev Ophelias resa, om sitt liv och sin aktivism som hivpositiv kvinna. Resan framåt ger en uppdaterad bild av den globala kampen mot hiv/aids.

I och med att behandlingarna blivit allt bättre så har allmänhetens medvetande om hivhotet minskat, och Ophelias budskap är att kampen mot epidemin återigen behöver skärpas. Intresseorganisationen UNAIDS mål att sjukdomen ska vara utrotad år 2030 kommer annars inte att kunna uppfyllas.

161012_arbetssamhallet_omslag_till_atlas_rgb

Arbetssamhället

av Paulsen Roland

Tack vare den teknologiska utvecklingen är behovet av mänsklig arbetskraft mindre än någonsin. Det välstånd som i början av 1900-talet krävde tio människors arbetsinsats kan i dag produceras av en enda människa. Ändå arbetar vi mer än vad man gjort under större delen av historien. Utbrändhet och stress ökar, jobb fylls av »tomt arbete« och pensionsåldern höjs.

gravidilska_alexandersson_atlas-liten

Gravidilska

av Alexandersson Pernilla

I september 2015 dör ett barn i Sverige till följd av platsbrist i förlossningsvården. I början av 2017 är bilförlossningar ett faktum. Varför är vi inte argare?

trojkan

Trojkan

av Elmér Niklas

”I begynnelsen fanns Trojkan.
Världen utanför var värmen, tryggheten, förhoppningen om ett liv utan krav på̊ prestation.
Trojkan var världen innanför. Nya vänner, nya världar, nya pengar. Den drömmen var inte hans hem, och skulle aldrig bli, men den var hans illusioners ändstation och utgångspunkten för hans berättelse.”

slaget

Slaget om Frankrike

av Lindbom Tomas

Frankrike befinner sig i ekonomisk kris, och den populism som sprider sig över hela Europa får allt starkare fäste.

atlas_hagberg_syndavittnet_front

Syndavittnet

av Hagberg Mattias

”Hagberg gestaltar idévärldar med en förhöjd, poetisk prosa”
Aftonbladet

al_khamisi_pocket_original

Regnet luktar inte här – pocket

av Al-Khamisi Duraid

När 8-årige Duraid sticker ner handen i det decemberkalla vattnet utanför Gotlands östkust möter han Sverige för första gången. Det är vackert, stolt och avvisande. Tillsammans med sin familj har han överlevt den livsfarliga färden i en liten fiskebåt över ett stormande Östersjön. Men den största utmaningen ligger framför dem.

denandramusiken

Den andra musiken

av Ringskog Ferrada-Noli Nicholas

”En underbar liten guide genom musikhistorien, från tidig gregoriansk sång till dagens konstmusik.”
Göran Greider, Dagens Nyheter