Nästan tio år har gått sedan Ophelia Haanyama skrev Ophelias resa, om sitt liv och sin aktivism som hivpositiv kvinna. Resan framåt ger en uppdaterad bild av den globala kampen mot hiv/aids.

I och med att behandlingarna blivit allt bättre så har allmänhetens medvetande om hivhotet minskat, och Ophelias budskap är att kampen mot epidemin återigen behöver skärpas. Intresseorganisationen UNAIDS mål att sjukdomen ska vara utrotad år 2030 kommer annars inte att kunna uppfyllas.

Med exempel hämtade både från livet i Sverige och i hennes andra hemland Zambia beskriver hon systematiskt de många hinder som behöver över­vinnas för att nå målet.

Ophelia Haanyama är född och uppvuxen i Zambia, och flyttade till Sverige 1991. I samband med sin första graviditet fick hon veta att hon är hivpositiv. Nu före­läser hon om sjukdomen i Sverige och över hela världen genom föreningen Noaks Ark. 2007 gav hon öppnings­anförandet vid Global Business Coalitions aids­konferens, tillsammans med USA:s tidigare president Bill Clinton och entreprenören Richard Branson.

Senka Islamovic är frilansjournalist samt kommunikatör vid Noaks Ark Syd.